Cart 0

Cara Menentukan Ukuran Baju Pakaian Anda

Cara Menentukan Ukuran Baju Pakaian Anda
Cara Menentukan Ukuran Baju Pakaian Anda
Ukuran untuk pakaian lelaki agak standard, walaupun terdapat beberapa variasi antara jenama tertentu. Secara amnya, baju berpakaian akan diukur dengan ukuran leher dan lengan, dan beberapa syarikat juga menyertakan ukuran untuk pinggang atau menyenaraikan jenis potongan badan baju. Sistem ukuran ini wujud sehingga pelanggan tidak perlu bergantung pada ukuran kemeja pakaian umum lelaki dan sebaliknya boleh membeli baju kemeja yang secara terpisah sesuai dengan leher, lengan, dan badan. Inilah cara untuk menentukan saiz baju berpakaian anda dan mencari yang sesuai.


1) Lakukan Pengukuran Lingkaran Leher Anda

Letakkan ukuran pita kain di sekitar pangkal leher anda, di mana kolar baju anda biasanya duduk. Tambahkan satu setengah inci pada ukuran ini, agar kolar baju baru anda tidak terlalu selesa. 


2) Bulatkan Pengukuran Leher Anda Ke Atas
Untuk keselesaan, anda ingin membulatkan ukuran leher ke ukuran keseluruhan atau separuh terdekat. Contohnya, ukuran leher 18.3 inci akan mencapai 18.5 inci. Ukuran kolar hanya bertambah satu setengah inci, jadi anda mungkin tidak sesuai.


3) Lakukan Pengukuran Panjang Lengan Penuh Anda

Minta rakan menolong anda mengukur lengan semasa anda berdiri dengan lengan anda sedikit bengkok di sebelah anda. Ukur dari tengkuk ke pergelangan tangan, pastikan ukuran pita rata di bahu. Tambahkan satu inci pada ukuran panjang lengan dan bulatkan ke nombor genap terdekat.


4) Ukur Pinggang Anda

Ini hanya diperlukan jika anda membeli baju dengan ukuran pinggang pada label. Lakukan pengukuran ini pada tahap yang biasa anda pakai di pinggang seluar anda. Tambahkan satu setengah inci ke nombor.


5) Tentukan Kesesuaian Badan
Dalam kemeja pakaian lelaki, potongan atletik lebih sempit di pinggang tetapi memungkinkan lebih banyak ruang di bahu, dada, dan lengan; ini untuk lelaki berotot. Pakaian langsing akan sesuai dengan badan, yang bagus untuk lelaki kurus. Potongan biasa lebih longgar. Kemeja lengkap memberi anda banyak ruang di badan, yang bagus untuk lelaki yang lebih berat.


Petua Baju Lelaki
Anda mungkin juga ingin menukar ukuran leher, lengan, dan pinggang ke ukuran umum, seperti kecil, sederhana, dan besar, kerana beberapa syarikat tidak memberikan ukuran khusus pada label baju. Lihat carta ukuran kami untuk mengetahui ukuran setanding anda.